Verhuizen naar Nederland

  • Samenvatting

    Een eerste inschrijving bij de gemeente vanuit het buitenland kan alleen op afspraak.

    Afspraak maken

    Als u in Nederland komt wonen, moet u zich inschrijven bij de gemeente. Dit geldt ook als u al eerder in Nederland hebt gewoond.

  • Hoe werkt het?

    Als u minstens 4 maanden in Nederland komt wonen binnen een periode van 6 maanden, moet u zich inschrijven bij de gemeente.

    U kunt zich inschrijven bij de gemeente als u legaal in Nederland bent. Dit heet rechtmatig verblijf. Uw verblijf is rechtmatig in de volgende gevallen:

    • U hebt de Nederlandse nationaliteit.
    • U hebt de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie.
    • U hebt de nationaliteit van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
    • U hebt een geldige verblijfsvergunning.
    • U mag de beslissing op uw aanvraag voor een verblijfsvergunning in Nederland afwachten.
  • Wat moet u doen?

    • Ga persoonlijk naar de gemeente om u in te schrijven. Doe dit binnen 5 dagen nadat u in Nederland bent aangekomen.
    • Schrijf u in op uw vaste woonadres.
    • Als uw partner ook naar Nederland is gekomen, moet uw partner met u meekomen naar de gemeente.
    • Als uw kinderen ook naar Nederland zijn gekomen, moeten zij met u meekomen naar de gemeente.
    • Na uw inschrijving krijgt u een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer hebt u nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van toeslagen.

    U woont korter dan 4 maanden in Nederland

    Als u korter dan 4 maanden in Nederland woont, hoeft u zich niet in te schrijven bij de gemeente. U laat zich dan inschrijven als niet-ingezetene in de BRP. U doet dit met uw adres in het buitenland. Dit heet ook wel de Registratie niet-ingezetenen (RNI).

    Een eerste inschrijving bij de gemeente vanuit het buitenland kan alleen op afspraak.

    Afspraak maken

  • Wat heeft u nodig?

    • Uw geldige identiteitsbewijs.
    • Een reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt.
    • Documenten die bewijzen dat u hier woont. Bijvoorbeeld een huurcontract, eigendomsbewijs of verklaring van de hoofdbewoner van de woning.
    • Officiële documenten uit uw tijd in het buitenland. Bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte of echtscheidingsakte. Let op: als deze documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn, moeten ze eerst vertaald en gelegaliseerd worden. Doe dit voordat u naar Nederland komt. 
    • Als u bij iemand gaat inwonen of u gaat samenwonen, hebt u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres nodig.
    • Als u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten naar Nederland komt, hebt u een bewijs van uitschrijving nodig.
    • Indien van toepassing: uw geldige verblijfsvergunning of bewijs dat deze is aangevraagd.
  • Achtergrond

    De gemeente schrijft u zo snel mogelijk in. Dit duurt maximaal 4 weken.